Hírek


SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek Házában

2021.03.02.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Közösségi tereket alakítanak ki az egykori Gyermekek HázábanIdőseknek és gyerekes családoknak alakítanak ki közösségi tereket a volt Gyermekek Háza épületében a Jászai Mari utcában. 15 millió forintot nyert egy pályázaton a Pálos Károly családsegítő, ennek segítségével újul meg az épület. A belvárosi, lakótelepi körzetben már régóta szerettek volna létrehozni tartalmas időtöltést segítő klubokat. Ez egy pályázatnak köszönhetően a tervek szerint év végére megvalósulhat, különböző programokra várják majd ide a környéken élőket. A projekt részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

Forrás: https://www.savariaforum.hu/rovat/nyertes-clld-palyazat

Kihalt az egykori Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületének földszintje. Kiürült irodák, földön fekvő lámpatest jelzi, hogy mindent előkészítettek a hamarosan kezdődő átalakítási munkálatokhoz. A családsegítő által nyert 15 millió forintból közösségi tereket hoznak itt létre, ahol a környéken élők találkozhatnak egymással, és ahol különböző programokat is szerveznek majd az Agora bevonásával.

Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat intézményvezetője szerint egy szociális szakember nem tud mindent, nem tudhat mindent. Tehát szükség van arra, hogy mozgósítsa azokat az erőforrásokat, amelyek a céljaik megvalósításában segítséget tudnak nyújtani. És ebben az Agorában partnerre találtak. Számos programban gondolkodnak.

Szombathely peremkerületein aktív az önszervező kulturális élet, a lakótelepeken viszont lenne még dolga az Agora kulturális szakembereinek - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója.  Hozzátette, országos szinten is elismerik a zanatiak, a herényiek, a gyöngyöshermániak munkáját. Viszont a lakótelepeken ez a fajta tevékenység még egy picit hiányos.

Az, hogy sikerül élettel megtölteni az épületet egy nagyon komoly előrelépés a körzet életében – emelte ki a terület önkormányzati képviselője. Németh Ákos így folytatta: “Picit idősebb korosztály él itt leginkább, de nagyon sok fiatal, kisgyermekes család költözött erre a városrészre. Bizony nekik is szükségük van ezekre a közösségi terekre. Hogy mást ne mondjak, annak idején én még a Bagolyvárban jártam sakkszakkörre, és ehhez hasonló programokat szeretnénk ide is szervezni fiataloknak és időseknek egyaránt.”

A családsegítő a napközbeni, délelőtti sávot, az Agora szakemberei pedig - az emberek szabadidejéhez jobban alkalmazkodva - a délutáni időszakot töltik majd meg tartalommal az épületben, így a két területen dolgozó szakemberek jól kiegészítik majd egymást.

Dr. Nemény András polgármester elmondta, egy olyan közösségi teret szeretnének létrehozni, ami fiataloknak és az időseknek is jó. Annak idején Gyebrovkszky János megálmodta, hogy legyen egy nyugdíjas klub a körzetben. Akkor ez nem valósulhatott meg hely hiányában.

„Most itt van a hely, ahol már egyébként is van élet, hiszen itt a Waldorf iskola és a Pálos Károly. Most itt lesznek azok az idősek is, akik egyébként még nem is annyira idősek, csak régen voltak fiatalok, és szeretnek zenélni, szeretnek közösségi programokat csinálni. Én azt remélem, hogy itt a KISZ lakótelepen, illetve egyáltalán ebben a választókörzetben egy kicsit még jobban megpezsdül az élet” - fogalmazott.

A pályázatnak köszönhetően az épületet úgy alakítják át, hogy a különböző funkciók jól megférjenek egymás mellett. A tervek szerint nyár elején kezdődhet az építkezés, és szeptember végére átadhatják a megújult tereket.

Fotó: Nagy Jácint

 

további hírek


Nemes célt szolgálnak majd a mai napon átadott szén-monoxid-érzékelő készülékek

Két szociális feladatot ellátó intézmény vezetője vehetett át 19 darab, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési,...

TÖBB MINT 4.300 SZOMBATHELYI HÁZTARTÁSBA JUT ÖSSZESEN MINTEGY 58 EZER LED-IZZÓ

Az első választókörzettel hétfő reggel megkezdődött az energiatakarékos égők kiosztása.

ISMÉT KARÁCSONYI AJÁNDÉKOZÓ KÖRÚTRA INDULTAK A VÁROSVEZETŐK A SZOMBATHELYI INTÉZMÉNYEKBE

Több mint húsz helyszínre látogat el a napokban a polgármester és az alpolgármesterek, hogy hasznos ajándékokat tegyenek a fa...

ÖT NAP ALATT TÖBB MINT 600-AN REGISZTRÁLTAK A LED-CSERE PROGRAMBAN

Január 15-ig lehet jelentkezni a ledcsere.hu internetes felületen keresztül, vagy a város különböző pontjain kijelölt...