Hírek


A gyermek érdeke az első

2019.05.11.

A gyermek érdeke az elsőMutassunk példát a gyermeknek!

Forrás: Vas Népe 2019. május 11. szombat

SZOMBATHELY Negyedik alkalommal szervezett nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát tegnap a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében népes hallgatóság gyűlt össze a konferenciára: a megye számos pontjáról érkeztek védőnők, az igazságszolgáltatás területén tevékenykedők, hatóságok, gyermekvédelmi intézmények dolgozói. Az összehangolt munka érdekében fontos, hogy a szakterületen szerepet vállaló különböző intézmények képviselői időközönként találkozzanak, és közösen tárgyalják meg az aktuális problémákat, az azokra kínálkozó megoldásokat.

Dr. Puskás Tivadar polgármesternek és dr. Takátsné dr. Tenki Máriának, a rendezvény fővédnökének köszöntő szavai után tartalmas előadások kapcsán indult meg a közös gondolkodás.

A gondolatébresztő előadások sorát Kámán-Németh Martina koordinátor kezdte, aki az Áldozatsegítő Központok működésének tapasztalatairól számolt be. Izgalmas témát feszegetett Steigervald Krisztián generációkutató, aki bár nem kimondottan gyermekvédelmi szakember, már nem először hívták ebbe a körbe előadónak. Témájául ezúttal a 21. századi digitalizációnak a Családi kommunikációban betöltött szerepet választotta.
– Be kell látnunk hangúlyozta -, hogy a digitalizáció napjainkra nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek életét is alaposan megváltoztatta. Lényeges különbség viszont, hogy nekünk, felnőtteknek még vannak „offline" élményeink is, a gyerekeknek viszont már nincsenek. Amikor felnőttként idegesít bennünket, hogy gyermekeink már csak digitálisan és audiovizuálisan kommunikálnak - sokan már a telefont sem szívesen veszik fel, mert akkor meg kell szólalni -, akkor ne felejtsük el, hogy nem is teremtettünk nekik olyan körülményeket, ahol megtapasztalhatták volna a hagyományos, szóbeli kommunikáció élményét. Mi ebből a tanulság? Példát kell mutatnunk, és beszélgetnünk. A gyerekkel is, és a szülőknek otthon egymással is. Nem elég az átlagos napi négy perc eszmecsere. A gyerek ugyanis minta alapján cselekszik. Az előadó hangsúlyozta: a szülőknek napjainkban tudatosabbnak kell lenniük, mint korábban bármikor.

Salamon Györgyi család- és párkapcsolati mediátor az elvált vagy válófélben lévő szülők és gyermekeik témáját járta körül. Beszélt a többi között az úgynevezett kapcsolati ügyeletről, amely egy nemzetközileg elismert módszer, és Szombathelyen is elerhető. Az ügyeleten szolgálatot teljesítő szakember a közvetítő, a mediátor szerepében segít, hogy az egymással konfliktusban álló elvált felek (es gyermekeik) talalkozzanak, lehetőség szerint egyezségre jussanak. A szolgáltatás önkéntesen is elérhető, ám sokkal gyakrabban a gyámhzatóság és a bíróság jelöli ki ezt a helyet a külön élő szülő és a gyermek kapcsolattartására.

A továbbiakban Dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője beszélt a Szombathelyen két és fél éve működő speciális vizsgálóhely tapasztalatairól, az abúzust elszenvedett gyermekek vizsgálatának menetéről, a meghallgatást megelőző eszmecserékről és az azt követő terápiáról. 

Végül Hjörtur O. Adalsteinsson izlandi főbíró számolt be a szakembereknek a Barnahusban folyó bírói munkáról.

Szerző: Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Cseh Gábor

további hírek


Legyen középpontban a gyermek! – Gyermekvédelmi konferencia a szombathelyi Városházán a Szociális Hét részeként

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat is bemutatkozott a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti...

7. Gyermekvédelmi Konferencia

Érzelmi elakadás, gyermekbántalmazás, kapcsolati erőszak, a traumával való együttélés - ezek a témák kerültek terítékre a...

Merjenek odalépni hozzánk! - Az érzékenyítés tapasztalatai egy fogyatékkal élőtől

Mint ahogy arról már márciusban írtam, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat tavaly ősszel...

Nemes célt szolgálnak majd a mai napon átadott szén-monoxid-érzékelő készülékek

Két szociális feladatot ellátó intézmény vezetője vehetett át 19 darab, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési,...