Hírek


Őszirózsák: a dal felvidít és fitten tart – Kiemelt arany minősítést kaptak

2018.06.30.

Őszirózsák: a dal felvidít és fitten tart – Kiemelt arany minősítést kaptak Tizenkét év kitartó, odaadó munkája hozta meg az eredményét: a közelmúltban Keszthelyen a VIII. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud? döntőjén kiemelt arany minősítést érdemelt ki a Pálos Károly Szociális Szolgáltatóközpont II. számú idősek klubjának Őszirózsák kórusa. Fotó: Unger Tamás/ VN

Forrás: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/oszirozsak-a-dal-felvidit-es-fitten-tart-kiemelt-arany-minositest-kaptak-2400254/

A kórust egy próbán látogattam meg a nyugdíjas bérlők házában működő idősek klubja helyiségében. Itt próbálnak minden héten Fasching Zsuzsanna művészeti vezetővel. Ahogy belépek, Zsuzsa máris zongorázni kezd, és a kórus rázendít egy kánonra. A tíz asszony erőteljes hangja betölti az aprócska szobát, senki nem mondaná meg, hogy az átlagéletkoruk nyolcvan év. Az éneklés a kedvtelésük, feldobja, felvidítja őket. A karvezető hozzáteszi: persze fontos, hogy jó dalokat válasszanak. Szívesen énekelnek népdalokat, katonanótákat, bordalokat, de megbirkóznak kánonokkal és két szólamú kórusművekkel is. Arra is van példa, hogy átköltenek egy ismerős dalt. Már fújják is a Mint a mókus fenn a fán dallamára: „Nincsen pénzed zoknira, bánt a hipertónia” – és így tovább… A kiemelt arany minősítést dunántúli boros nótákkal érdemelték ki Vlasits György harmonikakíséretében.

Arról faggatom őket: hogy van az, hogy az idős asszonyok legtöbbször olyan szépen, tisztán énekelnek. Berics Ferencné Magdi meséli: régen többet daloltak az emberek, és az iskolában is sokat nótáztak. Otthon meg vasárnap délutánonként előkerült a harmonika, és énekelt a család.

Az énekkar tizennégy taggal alakult, most tizennyolcan vannak, de sajnos néhányan ágyhoz kötött betegek. Külön megemlítik a 92 éves Faller Pálné Irma nénit, aki még az ágyban fekve, hálóingben is énekel, és mondja a verseket. A hölgyek többsége a nyugdíjas bérlők házában lakik, de vannak bejárók is, Tihanyiné Müller Marika pedig nővér az intézményben. Ő tartja naprakészen az énekkar Facebook-oldalát. Elmondja: a kórus közösséget, valahova tartozást is jelent az időseknek. Gyakran összejárnak, és az egyéb programokon is sokkal aktívabbak azok az idős emberek, akik a kórusban énekelnek.

video: https://youtu.be/WZYkbqC7-GM

Mindent jól megtanulnak

Büszkék rá, hogy a tizenkét év alatt kottát még senki sem látott a kezükben, mindent jól megtanulnak. Ott vannak a város és a megye rendezvényein, dalostalálkozókon, és szépen szerepelnek az országos megmérettetéseken is. A Vass Lajosverseny döntőjében ezer másik résztvevővel együtt énekelhettek. A versenyekre mindig sokat készülnek. Az élő zenei kíséretről soha nem mondanak le, ennek is van egy hangulata, varázsa. De foglalkozni kell ilyenkor a helyes fejtartással, a bevonulással, a meghajlással is. A legnehezebbek azok a fellépések, ahol nincs mód előzetes helyszíni próbára. Nem mindegy, hogy egy vagy két sorban állnak, hogy milyen a hangosítás, ki áll közelebb a mikrofonhoz. A siker nyolcvan százalékban az övék – mondja Zsuzsa, míg az asszonyok az ellenkezőjét állítják. Tíz éve dolgoznak együtt, imádják egymást, nehezen telik az idő a következő próbáig. S hogy mi a helyzet a kórságokkal, asztmával? A lányok Zsuzsát idézik: engem nem érdekel, hogy melyik lukon vesznek levegőt, csak a dal szépen szóljon!

A lelkemre kötik, el ne felejtsem megemlíteni Őr Imrénét, aki a kórus alapítója volt. Aztán sorolják a különféle sikereket, oklevelek tornyosulnak az asztalon. CD-jük is van már, nem eladásra, csak hogy a család, a barátok is hallják őket. Testvérkapcsolatot ápolnak a szlovéniai Radamos kórusával, minden évben találkoznak velük. Eljárnak a sérült gyermekek Napsugár Zenekarának fellépéseire, valamint a közönség első sorából segítenek. És hogy a kiemelt arany minősítést hogyan lehet felülmúlni? Nem kell felülmúlni, én csak azt szeretném, ha aki most nincs itt, az is el tudna jönni, megtelnének az üres székek – mondja a kórusvezető. Amikor eljövök, összeölelkeznek, és egy dallal búcsúztatnak: „Szeressétek egymást.” Még sosem hallottam, de nem csoda: az egyik hetyei dalostalálkozón egy Grúziából érkező kórustól tanulták.

 

Unger Tamás fotóján a sikeres és „aranyos” Őszirózsák. A jobb szélen: Fasching Zsuzsanna karvezető.

 

további hírek


Koronavírus info

A koronavírus idején hívható legfontosabb telefonszámok

Mosógél felajánlás érkezett

Dr. László Győző alpolgármester úr és Németh Ákos tanácsnok úr közvetítette az adományt

GYERMEKVÉDELEM - A GYÓGYÍTÁSRÓL ÉS A BARNAHUS MÓDSZERRŐL TANÁCSKOZTAK A SZAKEMBEREK

A gyermekeket ért szexuális bántalmazást általában valamely családtag követi el, éppen ezért nagy a látencia. Az esetek...

5. Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferencia

November 15-én rendezték a Városháza Nagytermében az 5. Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferenciát. A rendezvény idén a...