Hírek


Időseknek olvastak fel Szombathelyen: A versek hallatán előjönnek az emlékek

2018.06.07.

Időseknek olvastak fel Szombathelyen: A versek hallatán előjönnek az emlékekSzerdán ismét szép délelőttjük volt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ Pozsony utcai Időskorúak Gondozóháza lakóinak. Felolvasásra érkezett hozzájuk Kergyikné Léránt Erika, a központ munkatársa. Fotó: Bodorkós Máté

Forrás:
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/idoseknek-olvastak-fel-szombathelyen-a-versek-hallatan-elojonnek-az-emlekek-2356452/

Erika hetente ellátogat az átmeneti ellátásban részesülő idős, ápolásra szoruló lakókhoz. Felolvas nekik, elbeszélgetnek valamilyen aktuális témáról, vagy éppen megnéznek egy szép emlékű, régi filmet. Nemrég a család, a nemzedékek együttélése volt a téma, tegnap pedig a János vitézt mesélte az árnyas fák alatt. A hallgatóságból többen már mosolyogva súgták, melyik rész következik János kalandjaiban az óriások földjén, a sötétség országában.
Különösen Fenyvesi Valterné Irma néni ismeri jól a verssorokat, ami nem csoda, hiszen ezt is tanította egykor a Hámánban. Ma már 87 éves, megromlott a látása, nehezen tudna olvasni.

– Erika nagyon kellemes és jó órákat szerez nekünk – mondja – , figyel rá, hogy legyen egy kis kikapcsolódásban részünk, ne butuljunk el, kapjunk egy kis szellemi táplálékot. Kedves volt az is, amikor szójátékokat játszottunk, vagy régi vasi kifejezésekkel ismerkedtünk.
– Meg szoktam kérdezni tőlük, hogy mit hallgatnának szívesen – teszi hozzá a mesélő. – Szeretnek olyan verseket, novellákat feleleveníteni, ami ismerős, amit egykor tanultak, ami felidézi a fiatalkorukat. Petőfit, Aranyt, József Attilát. Sokszor együtt mondjuk a verset, vagy dalra is fakadunk.
Mivel nem mindenki van olyan egészségi állapotban, hogy ki tudjon sétálni a kertbe, van, amikor beülnek az egyik lakószobába, és ott tartják meg a mesedélelőttöt.

A fotón Kergyikné Léránt Erika jobbján Patona Józsefné, Balázs Józsefné, balján Fenyvesi Valterné, Wágner Jusztinné 

további hírek


A benne lakók igényeire szabják a Barátság utcai idősek klubja helyiségeit

A korábban bölcsődések elhelyezésére szolgáló ingatlanrészt átépítik és akadálymentesítik - legkésőbb szeptember végéig.

Régi mesterségeket idéztek fel a szombathelyi idősek

Játékos vetélkedőt tartottak csütörtökön a Gagarin úti Idősek Klubjában. De volt főzőcskézés és dartsverseny is.

Felújítás a bölcsődében, átalakítás az idősek klubjában

Javában zajlik a Bokréta Bölcsőde és a Barátság utcai idősek klub épületének felújítása, egyik a nyár végére, míg a másik...

Őszirózsák: a dal felvidít és fitten tart – Kiemelt arany minősítést kaptak

Tizenkét év kitartó, odaadó munkája hozta meg az eredményét: a közelmúltban Keszthelyen a VIII. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?...