Hírek


Megújult az idősek klubja a Joskar-Olán

2019.09.25.

Megújult az idősek klubja a Joskar-OlánSZÉP ÉS AKADÁLYMENTESÍTETT Másfél év után foglalhatták el újra a klubot az ezüstkorúak

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujult-az-idosek-klubja-a-joskar-olan-3281373/
Tersztyánszky Krisztina
Fotó: Cseh Gábor

Másfél év kényszerű vendégeskedés után a múlt héten újra visszatérhettek megszokott helyükre a Barátság utcai idősek klubjának tagjai. A létesítmény felújításával helyreállt a rendszer: újra öt idősek klubja szolgálja a szépkorú szombathelyiek nappali ellátását.

A múlt szerdai ünnepélyes avatón dr. Puskás Tivadar látogatott el a klubba, amit a hét eleje óta már birtokba vettek a közösség tagjai.

A városvezető elmondta: Szombathely mindig igyekezett megbecsülni idős polgárait. A klubot 86 millió forint pályázati támogatásból korszerűsítette a város – sajnálatos, hogy az építkezés időtartama egy kicsit hosszabb lett a vártnál. A klubtagok nevében Németh Ágota köszönte meg a gondoskodást, hozzátéve: nehéz volt másfél évig nélkülözni a klubot és busszal zötykölődni a város egy távolabbi pontjára, de megszépült új otthonuk kárpótolja őket a kellemetlenségekért.

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, Kulcsár Lászlóné felsorolta, milyen jelentős fejlesztésekben részesült a megyeszékhely szociális ellátórendszere az elmúlt évtizedben. Zajlottak intézményfelújítások, sikerült beszerezni egy kisbuszt, új szolgáltatások indultak, felmérések és infokommunikációs mintaprojekt segítette az idősekről való gondoskodást.

Kiemelte, hogy a Barátság utcai Idősek Klubjának felújítása azért is jelentős, mert elkészült az akadálymentesítés, és így a létesítmény határozatlan idejű működési engedélyt kaphat a korábbi, határozott idejű helyett. Megköszönte a tervezők és a kivitelezők munkáját, valamint a klubtagok, a dolgozók és a szomszédos bölcsőde türelmét.

Koroknai Anikó klubvezetőtől megtudtuk, hogy a klub ötvenszemélyes, az átmeneti időszak nehézségei miatt néhányan lemorzsolódtak ugyan, de már többen jelezték, hogy csatlakozni szeretnének. Ebben a klubban zajlik hét gondozottal a demensek foglalkoztatása is.

A felújítás során a társalgó, az étkező és a tálalókonyha funkciója változatlan maradt, emellett kialakítottak egy pihenőszobát, akadálymentes fürdőt és vécét, valamint egy olyan helyiséget, ahol zavartalanul tarthatják a demens személyek speciális foglalkozásait. Megújult a terasz és az udvar is, az árnyat adó öreg fát viszont érintetlenül hagyták a munkák során.

további hírek


Koronavírus info

A koronavírus idején hívható legfontosabb telefonszámok

Mosógél felajánlás érkezett

Dr. László Győző alpolgármester úr és Németh Ákos tanácsnok úr közvetítette az adományt

GYERMEKVÉDELEM - A GYÓGYÍTÁSRÓL ÉS A BARNAHUS MÓDSZERRŐL TANÁCSKOZTAK A SZAKEMBEREK

A gyermekeket ért szexuális bántalmazást általában valamely családtag követi el, éppen ezért nagy a látencia. Az esetek...

5. Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferencia

November 15-én rendezték a Városháza Nagytermében az 5. Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferenciát. A rendezvény idén a...